Czy masz ukończone 18 lat?

nie tak

Pinot Noir

Nie ma żadnych wątpliwości - Pinot Noir jest trudne w uprawie i niełatwo  wyprodukować z niego przyzwoite wino, ale wyzwanie i ekscytacja towarzyszące robieniu wina, które jest kwintesencją klasycznego stylu Burgundii są zbyt kuszące, aby można się im było oprzeć.  Każdy poważny winiarz pragnie produkować dobre Pinot Noir, więc i my podjęliśmy wyzwanie. Po latach poszukiwań postanowiliśmy skupić się na klonach 777 i 115 Dijon z Morey-Saint-Denis. Czas, jaki spędziliśmy krzątając się przy dębowych beczkach nie tylko wzmocnił nasz entuzjazm, ale i przełożył się na jakość naszego wina.

 

Mamy wielkie szczęście od kilku lat współpracować z głównym laboratorium winiarskim Chianti Classico w Toskanii, prowadzonym przez Alessandro Spatafora, wykładowcę enologii na Uniwersytecie w Sienie. Kiedy przywieźliśmy pierwsze próbki wina do jego laboratorium profesor był początkowo, jeszcze przed ich zbadaniem, dosyć sceptyczny wobec „polskiego Pinot Noir”.

 

Alessandro rzucił mi spojrzenie mówiące: „ty amerykański ignorancie!”. Następnie wygłosił przemowę, próbując udowodnić, dlaczego nie jest możliwe wyprodukowanie dobrego czerwonego wina w Polsce. Twierdził, że to nierealny pomysł i że w polskich warunkach nie jestem w stanie uzyskać wystarczająco intensywnego pigmentu. Powinienem więc być człowiekiem rozsądnym, robić Rose lub Blanc de Noir i na tym poprzestać. Cóż… bycie ignorantem ma swoje dobre strony - wino zostało już zrobione, a gdy w końcu przeprowadzono testy, Alessandro z wielkimi ze zdziwienia oczami zaczął przekonywać nas, że powinniśmy zaprosić go do Wrocławia na następne zbiory, aby  razem stworzyć “coś wyjątkowego”.

 

Nasze, jeszcze młode Pinot Noir charakteryzuje się łagodnym aromatem czerwonych owoców - malin, truskawek, wiśni lub czerwonych porzeczek, wyczuwalna jest także subtelna nuta wanilii, ponieważ dojrzewa w dębowych beczkach. Doskonale pasuje do potraw mięsnych, drobiu, a także dzikiego ptactwa. Z niecierpliwością czekamy, aż nasze Pinot Noir dojrzeje i  osiągnie pełnię swojego aromatu.

Akceptujemy płatności Akceptujemy płatności